‘Goed voor jezelf zorgen hoor!’

18bca8_942bdb44d1314b669e7206553ca83204.jpg_srz_590_395_85_22_0.50_1.20_0…zei mijn Thaise masseuse met een serieus gezicht.

Ik was lang niet geweest, had het te druk en geen tijd om te komen.
En ze ging nog even door: ‘je weet alleen ZELF wat je wil en wat je voelt.
Dus kan je ook alleen ZELF goed voor jezelf zorgen….’.

Ja dat is heel waar, realiseer ik me.
Al liggend gonzen haar woorden na. Wat is dat toch dat je diep van binnen wel weet wat je wil, waar je behoefte aan hebt en waar je naar verlangt (….ik wilde al heel lang naar haar toe!) en dat het dan toch zo moeilijk is om het te DOEN?
Terwijl we allemaal oneliners kennen als ‘je kan er alleen echt voor een ander zijn als je er echt bent voor jezelf …’, of ‘wat je zelf niet hebt, kan je een ander ook niet geven’. Allemaal waar.

En toch…jezelf daadwerkelijk voeden, met wat heilzaam is voor JOU, valt niet altijd mee.

Ik besef hoe dit voor mij te maken heeft met mijn familiegeschiedenis, met het systeem waar ik uit voortkom. ‘Zorgen voor’ (de ander) was nou eenmaal meer ‘zoals het hoorde…’, dan goed zorgen voor jezelf.
Dat laatste was al gauw egoïstisch. Tenminste dat is wat ik er onbewust van heb gemaakt.

Ik begrijp opeens waarom ik me altijd een beetje schaam als ik zeg ‘nee, dan kan ik niet, ik ga namelijk naar Gina…’. Sterker nog, dat laatste zeg ik er liever niet bij…
Ik realiseer me hoe MOOI het is hoe in haar cultuur hierop geen gêne rust en ‘het goed voor jezelf zorgen’ een wijsheid is die van vrouw op vrouw wordt overgedragen. Gina vertelt hoe zij dit leerde van haar oma.

Opgeladen en verkwikt stap ik in de auto. Vastbesloten om niet meer zo lang te wachten om weer te gaan. Sterker nog, ik ga volgende week weer!