Mijn reis

Door mijn geschiedenis en achtergrond, kan ik goed meekomen in de rationele wereld. Lange tijd was dat voor mij ‘hoe ik het deed’. Twee studies, nevenactiviteiten, een druk sociaal leven en een baan als advocaat – veel deed ik op wilskracht, oh ja met natuurlijk een dosis perfectie en controle.

Het echte antwoord

Burn-outklachten en later chronische gezondheidsproblemen waren nodig om mij te laten inzien dat ik niet op het goede spoor zat en gaandeweg een essentieel deel van mezelf vergat. Ik voelde me leeg, opgejaagd, had weinig energie en was bovenal niet bezield. Ik voelde dat ik de weg kwijt was, maar was zo gewend oplossingen in de buitenwereld te zoeken en op wilskracht door te gaan, dat ik voorbij ging aan het échte antwoord: de behoefte weer verbonden te zijn met mijn eigen innerlijk en te ervaren wie ik nog meer ben.

De enige uitweg is de weg naar binnen

Ik zocht overal maar zag niet dat de oplossing heel dicht bij huis lag: ik snakte naar afstemming met mijn eigen innerlijk, met mijn waarden en ‘waarvoor ik bedoeld ben’. Zonder dat ik het door had, leefde ik in de illusie dat voldoening alleen voorwaarts en buiten jezelf te vinden is, in doen en presteren in de buitenwereld. Achteraf weet ik waar leven op wilskracht toe leidt: je verliest je geestkracht.

Vertragen…

Ik heb zelf ervaren dat vertragen, een stap terug, reflectie en het verduren van ‘het niet weten’, de enige richtingaanwijzers zijn voor persoonlijke groei en bezield leven.

Ik heb eerst de advocatuur verlaten. Een aantal jaren later en wijzer durfde ik de stap te zetten om uit de juridische inhoud te gaan en mij toe te leggen op waar ik altijd als vanzelf mee bezig ben: echt contact en verbinding met anderen, mensen zien in hun verhaal, in wie zij werkelijk zijn, in hun gaven én hun opgaven.

Mijn praktijk

Zo zie ik mijn praktijk als het resultaat van wie ik ben, met mijn geschiedenis en afkomst en de reis die ik heb gemaakt. En ik reis nog steeds.

Ik leer nog iedere dag en kom mezelf soms nog akelig tegen. Wel weet ik nu dat het dan niet de buitenwereld is die roept en lonkt, maar mijn eigen binnenste. De roep van mijn ziel. De uitdaging is steeds opnieuw, daarheen te gaan, naar binnen – ook als het spannend is – en te onderzoeken wat daar is en gezien wil worden. Steeds weer dat proces, de weg naar binnen, om vrijer en ook blijer de weg in de buitenwereld te kunnen afleggen en van ‘die weg’ ook daadwerkelijk ‘mijn weg’ te maken. Mede door de opleidingen, het werk wat ik nu doe en de spiegels in mijn eigen gezin nu, voel ik me gaandeweg steeds meer samenvallen met wie ik diep van binnen ben en hoe ik bedoeld ben.

Jouw reis

Dit is wat ik iedereen gun: jij –centraal. Je (weer) verbinden met wie jij ten diepste bent, met jouw geschiedenis, met hoe jij wilt leven en hoe jij bedoeld bent. Van daaruit ontstaat ruimte en vrijheid om keuzes te maken die bij jou passen. Dit is essentieel voor een rijk en vervuld leven, waarin je én wordt uitgedaagd om je talenten te benutten én van binnen tevredenheid en voldoening ervaart.